Digital Detox Sunday

Dit weekend hadden wij onze eerste Digital Detox Sunday.
Een hele zondag zonder internet, Netflix, games, Iphones en social media.
Oftewel, terug naar hoe-het-vroeger-was.
Om onszelf niet helemaal aan de buitenwereld te onttrekken én omdat wij net als 5 miljoen andere Nederlanders verslaafd zijn aan De Luizenmoeder, hadden we besloten dat de gewone TV als enige mediavorm wél was toegestaan.

Best een uitdaging voor ons samengestelde gezin bestaand uit een Pinterest-verslaafde yogi mama, een ICT-man én een puberende zoon die zo ongeveer is vastgeplakt aan zijn mobiel. Vooral mijn 12-jarige zoon stond dan ook niet te springen bij het idee.

Het voorstel kwam overigens van manlief. Iets waar ik na twee jaar zeuren over digitaal-detoxen al bijna niet meer op durfde te hopen.
Met regelmaat gooi ik mijn telefoon aan de kant en plan een hele middag me-time in de vorm van boswandelen met de hond of genieten van eigen huis&tuin. Het liefst in stilte. Voor mij de ideale manier om alles even te laten en weer op te laden.
Voor mijn twee mannen leek mij dat een behoorlijke opgave, omdat zij vooral op zondag volledig zijn vastgeplakt aan internet en YouTube.
Ik  had er  ieder geval zin in en was benieuwd hoe de dag zou verlopen.

Al snel liepen we tegen de eerste issues aan. Omdat de TV was toegestaan, stond deze de hele ochtend aan. Niet echt mijn idee van rust of schermtijd-vermindering.
Ook de onrust over eventueel gemiste telefoontjes hield ons bezig. Onze ouders zijn inmiddels 70+ en kampen weleens met hun gezondheid. Wat als zij ons tevergeefs proberen te bereiken?
De zoektocht naar informatie over bijvoorbeeld openingstijden van winkels of over een spontaan middagje weg zonder de hulp van google, was best lastig.
Internet bleek nog meer verweven in ons dagelijkse leven dan ik had gehoopt.

Aan de andere kant was er ineens alle tijd om van de voorjaarszon te genieten. Niks te doen. Niets te doen, elkaar aan te kijken en te praten zonder afleiding van schermen. We hadden zelfs tijd over!
Uiteindelijk waren we het er alledrie over eens dat de dag heel ontspannen en rustig was verlopen. Zelfs mijn zoon gaf toe dat hij best een dagje zonder mobiel kan en het eigenlijk niet eens had gemist.

Het vraagt nog enige finetuning en goede communicatie over het verloop van een digitale detox dag, maar wij hebben besloten er mee door te gaan. Éen keer per maand, een jaar lang.

DIGITAL DETOX SUNDAY.
Wie doet er mee?
Laat het me weten via https://www.yogaunlimited.nl/contact/