Hoe houd je het hoofd koel tijdens tropische dagen?

 
En ineens is het zomer…
Waar het enkele weken geleden ‘s nachts nog behoorlijk vroor, vallen nu de mussen met bosjes van het dak…bij wijze van spreken natuurlijk.
Niets is zo veranderlijk als het nederlandse weer en het lichaam kan daarbij enige moeite hebben om zich aan te passen aan de spontane tropische temperaturen. 

Hoe hou je dan toch het hoofd koel tijdens tropische dagen? 

Drink voldoende water
Het lijkt zo vanzelfsprekend. En toch is het soms knap lastig om tijdens de drukte van het alledaagse leven te letten op de hoeveelheid vocht die je binnen krijgt. Tijdens het warme weer zweet je meer, het lichaam verbruikt meer vocht om af te koelen en dat moet simpelweg weer aangevuld worden. Drink daarom minimaal anderhalve liter water per dag. Voeg ook eens muntblaadjes (werkt verkoelend!) toe aan je flesje water of stukjes limoen voor de smaak.


Eet licht verteerbaar
In plaats van een grote zware maaltijd, eet je liever kleinere licht verteerbare maaltijden. Alle energie die het lichaam nodig heeft om een zware maaltijd te verteren zorgt ook voor de nodige warmte ín het lichaam zelf.


Siesta time
In de zuidelijke landen vormt de siésta een onderdeel van het dagelijkse leven. Tijdens het heetst van de dag trek je je terug totdat de ergste hitte voorbij is. Heb je meteen de tijd om weer eens bij te slapen of dat tijdschrift te lezen waar je maar niet aan toe komt…


Pluk de dag!
De ochtenden zijn vaak nog lekker koel. Ga niet te laat naar bed, sta vroeg op en hoor ook de vogels weer eens fluiten.


Sithali Pranayama
En als je dan alles hebt geprobeerd en het nog steeds niet gelukt is om het hoofd koel te houden, bestaat er gelukkig ook nog een eeuwenoude ademhalingstechniek om af te koelen van binnenuit; sithali pranayama.
De adem vormt de basis van elke yogahouding en kan behalve energie in het lichaam aan te wakkeren óók gebruikt worden om het lichaam af te koelen. Sithali pranayama is één van de weinige ademhalingsoefeningen waarbij er niet door de neus, maar door de mond wordt ingeademd. Door de tong naar buiten te steken vormt de tong als het ware een rietje waardoor lucht naar binnen wordt gezogen. 


Sithali Pranayama – De verkoelende adem
-Zorg dat je comfortabel en rechtop zit. Het liefst op de grond of op een dik kussen/matje.
-Steek de tong naar buiten en krul de zijkanten omhoog (de tong vormt zo als het ware een rietje).
Lukt het niet? Wees gerust, niet iedereen heeft dezelfde genen die het mogelijk maken om de zijkanten van de tong om te krullen. Steek in dat geval de tong plat naar buiten en maak een “O”-vorm van de mond. De bovenlip neemt dan de functie van het rietje over.
-Adem uit
Met een uitademing “grond” je jezelf.
-Adem rustig in via de tong naar de mond. De tong vormt een rietje waardoor de lucht naar binnen wordt gezogen.
-Adem lang uit via de neus
-Herhaal 5-10 keer

Op een warme dag creëer je zo je eigen airconditioning.
Het verkoelende effect op lichaam en geest zal je verbazen!