Kinderen uit groep 7 doen yoga ter voorbereiding op entreetoetsen

Kinderen uit groep 7C van De Torenuil in IJsselstein kregen stoelyoga als voorbereiding op de entreetoetsen.

Elk jaar rond deze tijd worden in groep 7 de entreetoetsen gehouden op basisscholen. De uitslag geeft een goed beeld van een mogelijke vervolgopleiding voor de leerling. Voor de meeste leerlingen is dit een spannende tijd die soms behoorlijk wat stress met zich meebrengt. Eén van de leerlingen uit groep 7 had daarom het idee bedacht om van tevoren yoga te doen.

Bij binnenkomst in de klas merkte ik dat de kinderen heel open stonden voor yoga en het eigenlijk wel fijn vonden om op een andere manier de dag te beginnen.
Aan het begin van de les liet ik de kinderen tellen hoe vaak ze ademen per minuut. Na afloop zouden we bekijken of er een verschil was ontstaan. De meeste kinderen leken uiterlijk ontspannen, maar voelden ze zich ook zo?
We begonnen met wat oefeningen om energiek te kunnen staan en zitten. Dat bleek al een hele eye-opener voor de meeste kinderen. Armen, benen, schouders en nek, ze mochten alles eens lekker uitsschudden. Bij yoga met kinderen weet je nooit helemaal hoe een les verloopt, maar allemaal deden ze enthousiast mee, er werd gelachen en ontspannen bewogen. Aan het einde van de les liet ik de kinderen een moment stilzitten met de aandacht volledig op zichzelf, ook al was er op dat moment veel afleiding in de vorm van herrie rondom de school. Het werd muisstil in de klas.
Vervolgens mochten ze nogmaals de adem tellen. Na een kwartiertje stoelyoga bleken de kinderen allemaal rustiger te ademen. Ze waren blij verrast met dit verschil!

Bij kinderen vormt een yogales bijna altijd een moment van ontspanning. Al op jonge leeftijd bestaat de behoefte om tussen alle drukte van school, sport en sociale bezigheden door ook even niks te doen. Niet elk kind kan zich gemakkelijk overgeven aan rust en stilte met allerlei afleiding om zich heen. Door de oefeningen speels te houden én te laten voelen wat het verschil is tussen spanning en ontspanning doen de meeste kinderen graag mee. Kinderen staan van nature open voor iets nieuws, waardoor het vaak weinig moeite kost om ze mee te krijgen in een nieuwe ervaring.

Ik hoop dat de kinderen er de rest van deze week nog eens aan denken om energiek te gaan zitten en zo te kunnen concentreren op de toets.  In ieder geval hebben ze in een hele korte tijd alvast een paar tools meegekregen waar ze wellicht ook later nog eens op kunnen terugvallen bij stressmomenten.

Meer weten over yoga?