Stilstaan om burn-out te voorkomen

Volgens het GGZ neemt het aantal mensen met een burn-out de laatste jaren steeds meer toe.
Bijna 1 op de 5 werkenden ervaart burn-out klachten door langdurige blootstelling aan stress of de ervaring van een hoge werkdruk.
(*)

Helaas horen stress en hoge werkdruk bij de huidige tijdsgeest en zijn daarom niet altijd te vermijden. In principe is dat ook niet slecht of ongezond. Het verschilt echter per persoon hoe je hiermee omgaat.
Stress zorgt er alleen vaak voor dat iemand zich richt op één bezigheid en niet meer helder ziet waar hij mee bezig is, waardoor grenzen overschreden worden en uitputting op de loer ligt.
Door signalen van een te hoge mate van stress te herkennen en tijdig actie te ondernemen, kun je veel ellende voorkomen.
Het is dan ook belangrijk om af en toe stil te staan om weer helder te kunnen zien. Vraag jezelf eens af waar je vroeger energie van kreeg. En hoe komt het dat dit nu veranderd is? Oftewel, wat gaf energie en wat kost vooral (teveel) energie?
Stilstaan of tijd nemen voor jezelf kan op diverse manieren. Sporten, een boswandeling maken, mediteren, yoga of simpelweg even helemaal niets…
Maar ervaar vooral zelf wat werkt. Alles wat bij jou past en energie gééft, helpt.

Lees hier meer over de achtergronden van burn-out en wat yoga kan betekenen

(*Bron: GGZ Nieuws, 6 september 2018)