De adem vormt de verbinding tussen lichaam en geest.
Je ademt zoals je denkt,
Je denkt zoals je ademt.

De adem werkt als een natuurlijk, zichzelf regulerend systeem. Wanneer je ontspant, is de adem kalm en is de adembeweging voelbaar in de buik (buikadem). Soms kan er een verstoord adempatroon ontstaan als gevolg van ziekte, langdurige stress of tijdens een moeilijke levensfase. De adem is dan versneld en de adembeweging is vaak voelbaar hoog in de borst (hoge adem).

De werking van de adem
De adem heeft allereerst een fysieke kant. Door in te ademen wordt zuurstof naar de longen gebracht en vervolgens opgenomen in het bloed, waarna de zuurstof door het hele lichaam wordt vervoerd.
De adem heeft tevens een niet-fysieke kant, namelijk de reflectie van emotie. Tijdens ontspanning is de adem rustig en is het denken kalm. Onder invloed van stress wordt adrenaline aangemaakt, waardoor de adem versnelt en ook gedachten snel gaan. Onder invloed van langdurige stress kan het natuurlijk adempatroon verstoord raken, waardoor de adem continue snel en hoog is. Ook gedachten kunnen gaan “razen”.
Op lange termijn kost een snelle en hoge adem veel energie. Ook kunnen diverse verschijnselen ontstaan als hyperventilatie, een verstoord slaappatroon, depressieve gedachten of angstklachten. Hierdoor kun je het gevoel krijgen de controle te verliezen over jezelf en je lichaam.
Door de adem te leren beheersen, zullen ook gedachten kalmeren. Ook zul je meer bewust worden hoe de adem en de gedachten elkaar beïnvloeden.
Ademtherapie kan hulp bieden om de controle te hervinden en het natuurlijk adempatroon te herstellen.

Maatwerk
Een sessie bestaat vaak uit ademtherapie in combinatie met praktische yoga- en/of ontspanningsoefeningen. 

Intakegesprek
Voorafgaande aan ademtherapie zal een intakegesprek worden gehouden.