Burn-out is een toestand van emotionele en fysieke uitputting ontstaan door jarenlange chronische stress en langdurige verwaarlozing van eigen behoeften. Mensen met een burn-out omschrijven dit vaak als een gevoel van emotioneel en fysiek “op zijn”. (bron:GGZ)


Burn-out, feiten en cijfers

Volgens het GGZ neemt het aantal mensen met een burn-out de laatste jaren nog steeds toe. Bijna 1 op de 5 werkenden ervaart burn-out klachten door langdurige blootstelling aan stress. Uit onderzoek is gebleken dat niet zozeer de mate van inspanning of stress hetgene is wat ons ontregelt, maar dat het vaak ontbreekt aan voldoende herstel ná de inspanning of stressvolle situatie.

Achtergrond van burn-out

In de periode van chronische stress voorafgaande aan een burn-out is vooral het sympathisch zenuwstelsel actief. Het sympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd tijdens stress om te kunnen “vechten of vluchten” en wordt ook in werking gesteld door overprikkeling of het gevoel altijd iets te moeten doen. Als gevolg hiervan maakt het lichaam adrenaline aan waardoor de hartslag verhoogt, de adem versnelt, spieren aanspannen en ook gedachten razendsnel gaan.

Tijdens stress kunnen gedachten de overhand krijgen, waardoor we het gevoel kunnen hebben altijd “aan” te staan. Hierdoor verliezen we steeds meer het contact met het lichaam en met onszelf. Wanneer we uit verbinding gaan is het lastig om te voelen wie je bent, waar je voor staat en wat je nodig hebt.
We denken te wéten wat goed voor ons is, maar het diepe weten en de intuïtie bevindt zich niet in het denken.

De ene persoon is gevoeliger voor burn-out dan de andere.
Vooral mensen die hoge eisen stellen aan zichzelf en zich extreem aanpassen aan wensen en behoeften van anderen zijn gevoelig voor burn-out. Door continue aan te passen aan de omgeving, raakt iemand het contact kwijt met de eigen behoeften. Ook verantwoordelijke, zorgzame mensen en mensen met perfectionistische kwaliteiten hebben soms moeite om grenzen te stellen, waarbij de eigen verlangens niet gehoord worden.

Herstel door yoga

Volgens de yogatraditie vormen het lichaam, de adem en de geest één geheel. Tijdens een burn-out is iemand door de vele gedachten de verbinding met het lichaam steeds meer kwijtgeraakt. Het lichaam heeft vaak al lang vantevoren signalen gegeven dat het niet goed gaat. Dit zijn diverse verschijnselen zoals hoofdpijn, rug- en nekklachten, slapeloosheid, hyperventilatie of huilbuien. Deze signalen zijn echter niet gevoeld of worden niet gehoord, waardoor iemand op lange termijn daadwerkelijk uitgeput raakt. Door middel van yoga- en ademoefeningen kan de verbinding met het lichaam hersteld worden, om zo van binnen uit te ervaren wat de eigen behoeften en verlangens zijn.

Burn-out programma

Yogaoefeningen brengen je in contact met je lichaam, door middel van de adem. Hierdoor kun je je eigen grenzen ervaren en voelen wat je nodig hebt. Door oefeningen uit de yoga- en mindfulnesstraditie te combineren, wordt rust geboden en kan ontspanning plaatsvinden, zodat ook gedachten kalmeren.

Wat zijn de verschijnselen bij burn-out?
V slapeloosheid
V (chronische) hyperventilatie
V oververmoeidheid
V gebrek aan energie
V gebrek aan levenslust
V depressieve gedachten
V paniekaanvallen
V hoofdpijn of migraine
V (chronische) rug/schouder- of nekklachten
V restless legs
V het gevoel dat alles teveel is
V overgevoeligheid
V niet tot rust kunnen komen
V hartkloppingen
V verhoogde bloeddruk
V het gevoel emotioneel en fysiek op te zijn

Wat biedt het burn-out programma van Yoga Unlimited?
V ontspanning
V rust
V beheersing van de adem
terugkeer naar een natuurlijk adempatroon
V meer energie
V verbetering van de vitaliteit
V verbetering van de gezondheid

Locatie
Yoga Unlimited is werkzaam in het gehele land.

Tarieven
Het tarief is afhankelijk van het aantal sessies. Neem contact op met Yoga Unlimited voor een vrijblijvend intakegesprek.